úvod blog Wim Hof Method v praxi – silné tělo, klidná mysl, dokonalá imunita

Wim Hof Method v praxi – silné tělo, klidná mysl, dokonalá imunita

Wim Hof je 61 letý holanďan žijící už řadu let v Polsku s přezdívkou ledový muž (Iceman). Je držitelem více než 20 světových rekordů, zapsaných v Guinnessově knize rekordů. Wim Hofova věta: to co umím já, dokážu naučit každého člověka.

Díky vědeckému testování na sobě potvrdil to, co bylo pro vědu dříve neznámé a považovalo se za nemožné: pouze myslí změnit fungování svého imunitního systému, což světu a především odborníkům dokazuje, tím, že to snadno naučí další lidi, kteří chtějí.

Nejznámější rekordy:  

  • Ledová lázeň v délce 1 hodiny a 52 minut
  • Na jeden nádech zvládnul uplavat více než 60 metrů pod ledem
  • Výšlap do 7 000 m. n. m. Mount Everest, a to bez kyslíkové bomby v letním oblečení

Wim Hofova věta: to co umím já, dokážu naučit každého člověka.

Wim Hofova Metoda se skládá ze tří rovnocenných komponentů: dechu, chladu a nastavení mysli. Všechny tyto komponenty dokáží fungovat nezávisle na sobě, ale podle studií (Hopman et al., 2010; Pickkers et al., 2011 a 2014; Kamler, 2009) vyplývají přínosy Metody Wima Hofa právě z kombinované praxe všech tří pilířů.

A nyní k Haně Moravčíkové – jak to celé vzniklo?

„Moc teplého oblečení si brát nemusíš,“ řekl mi tehdejší šéf Andrej a já jsem rychle vygooglila všechny dostupné informace o Wimu Hofovi, v roce 2016 ještě ne docela známému podivínovi z Holandska. Andrej mě poslal na trochu netradiční pracovní cestu. Právě trávil 6 dní na výcviku u Wima a v maximální euforii z toho, co metoda dokáže, poslal na kurz i mě, abych jako jeho redaktorka představila na tehdy Hofem nepolíbené slovenské a české scéně klíčové informace, detailní články a konkrétní příběhy lidí, kteří metodu praktikují.

O 5 dní později jsem se už vezla do Polska s poněkud bizarním obsahem zavazadel – pohorky, žabky, funkční triko s plavkami, spacák, notebook, diktafon, kraťasy a pár nově koupených horských maček.
Andrej mi při obědě těsně před mým odjezdem stihnul shrnout, jaký transformující zážitek to pro něj byl.

Jako maximálně zimomřivého člověka, který nosil každoročně od října do března pod kalhotami dva páry punčoch a na nich pár ponožek, mě to právě nemotivovalo. „Neboj, každý to dal, dáš to i ty,“ řekl a tím byly moje strachy a úzkosti odbyty.

Během následujících šesti dní jsem se ocitla ve víru aktivit Metody Wima Hofa – dýchání, práce s myslí a koncentrací, voda, dýchání, meditace, dýchání, znovu mindset, znovu voda, sauna, výstup na Sněžku a zase dech, euforie, překvapení, hrdost, endorfiny… Tak jako většinu lidí, kteří se vydají na týden do Polska na zimní výcvik WHM, i mě metoda pohltila, a to i přesto, že jsem neměla žádné zkušenosti, a dokonce ani motivaci nebo chuť něco podobného zkoušet. Šest dní v polské Przesiece mi navíc umožnilo udělat množství rozhovorů s účastníky z celého světa, s instruktory i se samotným Wimem a pochopit jejich motivace a cíle.

Díky osobním rozhovorům s Wimem jsem věděla, jak důležitá je jeho metoda pro slabé a nemocné, pro lidi s nízkým sebevědomím, psychickými problémy, pro ty, kteří potřebují zpomalit, kompenzovat rychlost, výkony, produktivitu, neustálou zátěž a očekávání.
Od konce roku 2018, po ročním instruktážním kurzu se mi do rukou dostala možnost učit metodu, ke které stále cítím velký respekt a jejíž přínosy vnímám ve svém životě prakticky každý den. Jsem příkladem člověka bez „vrozeného talentu“ na chlad, ale jsem také důkazem toho, že i tak je možné všechno změnit a rozšířit si mentální i fyzické obzory, pochopit, na co je tělo stavěno a nebránit mu, aby se projevilo i v náročných podmínkách.

Co mi WHM dala?

  • Odolnost vůči běžným virům, bakteriím a tzv. „nachlazení“ – lepší imunitu
  • Více energie
  • Toleranci ke chladu a později i k vysokým teplotám
  • Lepší koncentraci
  • Kvalitnější spánek
  • „Pročištění a vyprázdnění hlavy“ na požádání
  • Náhled do jiných stavů vědomí
  • „Prášky na bolest“, když se občas dostaví bolest hlavy
  • Způsob, jak se za pár minut zbavit stresu

Metoda Wima Hofa není složitá, není těžké ji pochopit ani praktikovat. Jediné, co na to potřebujeme, je vzduch a voda.

Hanu Moravčíkovou jsem pozvala k nám do Nového Bydžova, protože jsme s manželem na jejím kurzu byli a oba nadšeně WMH používáme k posilování své imunity. Přijde mi to tak dokonale jednoduché, že i vám chci dát možnost udělat si vlastní názor na tento způsob, který podporuje zdraví nejen těla, ale i mysli.

Více o Haně Moravčíkové: www.hanamoravcikova.cz

Chcete si v klidu vašeho domova poslechnout a zažít na vlastní kůži Wim Hofovu metodu? ZDE je možnost získat záznam prakticko-teoretické přednášky - KLIKNI SEM.

S láskou a podporou svého zdraví.... Jolana