úvod blog Dušičky

Dušičky

Tenhle čas mě baví už dětství. Vzpomínám, jak jsem s babičkou chodila na hřbitov zapalovat svíčky a zdobit hrob. Teda s babičkou jsme na hřbitov chodily často, ne jen na dušičky, ale v tomto čase to bylo jiné.

Nastrojily jsme se do slavnostního, babička vzala svíčky a šly jsme až za šera. Atmosféra hřbitova byla tajemná a přesto romantická. Procházely jsme hřbitovem, prohlížely hroby a nasávaly atmosféru. Babička vypravovala příběhy svých (mých) předků, ale také i příběhy lidí, jejichž hroby jsme míjely, tedy když je znala.

Ráda na to vzpomínám do dnes. Pravděpodobně z toho vzešla i má záliba chodit na hřbitovy všude možně. Hřbitovy pro mě mají uklidňující efekt. Jako by se tu čas zastavil a ta atmosféra mě baví. Taky si ráda čtu texty na náhrobcích, kdo, kdy se narodil, kdy zemřel, co dělal, jak starý je hrob. Rozjímám nad pomíjivostí života...

Babička už dávno není, ale na hřbitovy za šera chodím stále ráda. Vzpomínám na babičku a její rodinné příběhy, čtu si náhrobky a tu romantiku hřbitova vnímám stále.

Zapaluju svíčku, dívám se na její plamen. Chvíli stojím před hrobem a vzpomínám, kdo všechno tam už leží. Kolik generací a kolik životních příběhů se do mé matrice uložilo.

Děkuju svým předkům a uvědomuju si, co všechno prožili a co se z toho naučili, díky čemuž to už nemusím prožívat já. Však jejich zkušenosti mám i já ve své krvi. Děkuju těm, kteří mě vychovávali, za to co mě naučili, co mi ukázali. Děkuju, že si můžu vybírat, co z toho použiji nebo udělám jinak.

Děkuju jim za jejich podporu, kterou cítím v zádech, děkuju, že jste byli. Děkuju, že jsem vaším potomkem.

Letos jsem jim říkala, že už mám vnoučka, že máme dalšího pokračovatele rodu. Nejspíš to věděli dřív než já, ale přišlo mi to důležitý.

Dušičkami začíná čas zastavení, rozjímání, vnímání jiných světů, ale taky noření se do sebe. Je čas úklidu, třídění, rozjímání.

DUŠIČKY jsou vlastně takovým časem témat pánevního dna i dechu života.

Děkuji

Jmenuji se Jolana Novotná – pohybová specialistka, zaměřuji se na DECH, funkční pánevní dno, scelování diastázy a chůzi. Kurz Smysluplné chůze propojuje všechny mé specializace, protože chůze je pro každého člověka nejuniverzálnější pohyb. Vytvořila jsem Pohybotéku, což je video knihovna všech mých online kurzů a lekcí pro zdraví celého těla. Jsem lektorka ve škole pánevního dna Renaty Sahani, absolventka fyzioterapeutické školy Spiraldynamik LEHRGANG BASIC, lektorka dechové školy Oxygen Advantage.

Jinak jsem obyčejná žena, která má nespočet talentů a zálib. Od zájmu o zdraví svého těla až po točení na hrnčířském kruhu, zahradničení, cestování. Nepovažuji se za sportovkyni, ale za milovnici funkčního pohybu. Žiju heslem „MÁM SE SKVĚLE VE SVÉM TĚLE“ a „Lépe cvičit než operovat".

Více o mě www.jolananovotna.cz, www.pohyboteka.cz - zde najdete i celou řadu dárků ZDARMA, vyzvedněte si je.

Buďte se mnou v živém kontaktu:

Sledujte můj YouTube a dejte ODEBÍRAT pravidelně vysílám a dělím se o rady, typy, návody i inspirace... ZDE

Přidejte se do FB skupiny: Pohybotéka | Smysluplná chůze | Pánevní dno | Břicho v celku | Dech ... ZDE