úvod blog Noha jako míč

Noha jako míč

Zamysleli jste se někdy, obyčejným selským rozumem, proč máme vývojově v chodidle podélnou a příčnou klenbu? K čemu slouží? Jakou mají funkci? Co se stane, když nějaká klenba spadne, jaký vliv to má na všechno co je nad tím?

Ano tělo je živá jednotka s velkou schopností adaptability, velmi rychle nahradí, zabezpečí funkci celého pohyblivého aparátu. Tělo je v tomto velmi schopné, s velikou kreativitou tvořivé, ale jeho možnosti nejsou nekonečné a ani všechny nové zásahy nejsou vždy skvělé. A pak se do toho začne zamotávat, neustále řeší, přehodnocuje, zabezpečuje a zpevňuje a utahuje, až ztuhne, ztvrdne, zkostnatí, sroste, ztratí se pružnost.

A kde to často začne? Světe div se v chodidle. Chodidlo ztratilo svou pružnost a tak tělo začalo tvořivě nahrazovat, zabezpečovat. Ovšem když tělo zabezpečuje tak zpevňuje, nikoli zpružňuje – mobilizuje. Cokoli se zabezpečuje tak je směr k obrňování, uzavírání, sevření nikoli k otevírání. A aby mohlo pustit, uvolnit obrnění, sevření ztuhnutí potřebuje vědět, že byla obnovena funkce, kvůli které se to všechno stalo. Jinak nepustí. Nepomohou natrvalo masáže ani protahovací cviky, ano uleví se, ale velmi rychle se to zase vrátí do původního stavu. Přijde vám to logické?

Chodidlo je prvním tlumičem, který ulevuje páteři, aby nemusela všechno vynést, tlumit sama. Pokud tomu tak není, páteř je velmi přetěžovaná a obzvlášť hluboké svaly, které jsou bezprostředně podél páteře.

Chodidlo by mělo být pružné i pevné zároveň. Pevné ve smyslu udržitelné, nikoli tuhé, tvrdé. Představte si to jako míč. Nějaký míč z pevného materiálu. (Vsuvka: já ve svých cvičeních používám výborný gymnastický míč Maxafe, je z pevné a flexibilní gumy. Vyhovuje mi.) Při představě míče mi naskakuje zrovna tento. Noha jako míč. Když hodíte míč na zem, míč se pružně odrazí, nabere sílu od země a krásně s ještě větší silou se odrazí, vynese od země. Stejně tak by mělo být pružné chodidlo. Přijde vám to taky tak krásný. To je přeci potom taková krása, lehkost v každém kroku a hlavně efektivita. Šetří to sílu, dokonce se tím získáváte sílu do dalšího kroku, šetří to celý pohybový aparát, páteř, klouby, svaly v celém těle. A to má přeci smysl. Takže hurá do aktivní chůze. Do oživení svých chodidel. Mějme nohy jako pružné jako míč.

Slyšeli jste, chodí jak slon v porcelánu, jako by se vznášel. Jeho chůze je těžká. Jeho chůze je lehká. Co si pod tím představujete? Jak to na vás působí? Jen si to představte. Pro mě, za mě – lehkost v kroku je můj směr.

A proto má smysl se nohám věnovat: Termíny kurzů zde: Vbočený palec (hallux valgus), spadlá příčná klenba nohy