úvod blog Hlavně se hýbat – 1. část

Hlavně se hýbat – 1. část

Zdravím vás moji milí přátelé a příznivci pohybu. Připravila jsem pro vás sérii článků, ve kterých bych vás ráda pozvala k prozkoumání souvislostí mezi naším HSSP, rytmickým pohybem, říkejme mu tanec, zvukem, říkejme mu zpěv, dobrou náladou, což jsou hormony štěstí a zdravím. Prosím, přijměte pozvání k aktivnímu prozkoumávání. Mé heslo znáte: Mám se skvěle ve svém těl

Na začátek trochu teorie. Co je to HSSP? HSSP je zkratka pro hluboký stabilizační systém páteře, jehož součástí je dýchací bránice, pánevní dno, hluboké břišní svaly - příčný břišní sval, hluboké zádové svaly, které jsou bezprostředně u páteře. Souhra těchto svalů nám zabezpečuje, že jsou jednotlivé páteřní obratle dostatečně daleko od sebe a tím i meziobratlové ploténky mají dostatek místa a jsou stále šťavnaté a slouží jako tlumiče nárazů, proto nás záda nebolí. To je jen krátký výčet k čemu je dobré mít HSSP v dobrém souladu. Více zase příště.

Mám ráda, když je pohyb taky zábava, ne jen rutina, struktura a neměnný řád. Dát volnost svému tělu ať se pohybuje, jak samo uzná za vhodné. Vnímat, že pohyb může být prospěšný i když není úplně podle norem, ale naopak je podle mě, jak já cítím, že mi to dělá dobře. Ano, hlavně se hýbat. A úplně nejlépe když se to často mění. Protože naše tělo stagnuje, když se pohyb stane rutinou. Tělo si zvykne a už nemá potřebu se měnit, zajeté koleje nás vždy dovedou ke stejnému cíli, ale pokud potřebuju jiný cíl, holt potřebuju jet jinudy, jinou cestou a o tom to je. Hledat nové cesty k nápravě. A čím jsme starší, tím víc potřebujeme kreativitu, změnu. Protože naše mysl má ráda zajeté koleje, ale našemu tělu naopak dělá dobře, když se to mění a k tomu mi přijde jako ideální pohyb v rytmu hudby.

Začneme od pohybu tělem, říkejme tomu tanec. Pro ty z vás, kterým nad slovem tanec se okamžitě spustí reakce, TANEC – BRRRR, TO NENÍ PRO MĚ, JÁ NETANČÍM. Tak se nadechněte a vydechněte a s odvahou pokračujte ve čtení. Za mě je tanec jakýkoli pohyb těla v rytmu hudby, nebo i bez hudby, který mi přináší radost. Prostě si pustit hezkou písničku, která se mi líbí a začnu se různě pohupovat v kolenou, podupávat, kývat, vrtět, vlnit, třepat, vyklepávat nebo mávat rukama, houpat v bocích, pokyvovat hlavou, prostě jakkoli se spojit s hudbou, dovolit rytmu vstoupit do těla a nechat se jím vést a podle něj se nějak pohybovat. Vypnout hlavu, jen vnímat hudbu a postupně se jí nechat svést a pohybovat se s ní. Proto si hudbu vybírejte podle sebe a ideálně každý den jinou. Někdy pomalou, někdy svižnou, někdy nostalgickou, někdy bujarou. Vždy vybírám podle momentální nálady a svého rozpoložení. Protože i když jsem sebe víc unavená a rozmrzelá, tak vždycky mám hudbu, která je tou pravou co zrovna potřebuji.

Co se děje v těle? Hudba všeobecně působí na člověka povznášejícím účinkem, jsme více než ze 70% složeni z vody a voda přejímá vibrace z hudby, tudíž se naše tělo rozvibrovává, rozpohybovává i na těch nejjemnějších místech v buňkách. Mohla bych zde uvádět příklady, jak voda reaguje na zvuk, hudbu, ale to jste už možná někdy zkoušeli, když jste dali na reproduktor skleničku s vodou, nebo stačí když u něj stojí blízko, tak jste viděli, co to s tou vodou dělá a pokud ne, tak si tento jednoduchý pokus udělejte.

K čemu je to dobrý? Tělo je po takové pohybově-hudebně-rytmické terapii občerstvené, okysličené, rozpohybované až do morku kosti, klouby, šlachy, vazy, úpony, svaly, dostanou nový impulz k obnově a regeneraci. Tělem to proudí, máme víc energie, vitality, zprůtočňují se cévy a celkově to přináší dobrou náladu. A co je dobrá nálada. To jsou hormony štěstí, které naše tělo začne tvořit a díky tomuto hormonálnímu koktejlu, který zaplavuje celé tělo, se rodí nové zdravé buňky v těle. A náš HSSP je aktivován.

Já myslím, že tímto způsobem umí tančit každý. 

Jak na to? Udělejte si kolem sebe místo. Pokud je to pro vás velká výzva, tak začněte postupně. Každý den si pusťte aspoň 1 svou oblíbenou písničku, zaposlouchejte se do ní, vnořte se do rytmu, splyňte s ní, abyste cítili jak je ve vás, uvnitř vás a trsněte si. Z počátku se třeba jen postavte a na místě pohupujte v kolenou v rytmu hudby a postupně přidávejte klepání rukou, nebo třeba jen poslouchejte a v rytmu hudby po celou písničku i vyklepávejte ruce, nebo se jen vrťte na židli a pokyvujte hlavou, dělejte cokoli, k čemu vás rytmus písně svede. Oddejte se jí. Jak písnička skončí, zastavte se, zavřete si oči, ruce nechte volně viset podél těla a vnímejte, jak se v těch rukách cítíte, jak ožily. Jaká změna přišla do těla. Jak je vám v těle. Za pár dní si zkuste houpat pánví, zleva doprava, zpředu dozadu. Časem zkuste různé variace chůze a větší pohyb rukou. Prostě se nechte hudbou vést a zkoušejte různé i netaneční pohyby, tanec v tomto podání není o estetice pohybu, ale o plynulosti a zapojení různých částí těla, což třeba ani jako tanec nemusí vypadat.

Příště víc o hormonech štěstí teoreticky, dnes je to o praxi, tak hurá do tance a do tvorby hormonů štěstí, které ovlivňují svalové napětí v těle a tím mají vliv na HSSP.

Mějme se skvěle ve svém těle s láskou a úsměvem. Vaše Jolana

Pokračování článku čtěte zde: Hlavně se hýbat, hormony štěstí 2. část

Pokud máte chuť se s rytmem ještě víc propojit, přijďte na jedinečné setkání – Tanec všeobecného míru, který povede zkušená zralá 63letá žena Dana Jirkalová, moje velká inspirace, certifikovaná lektorka Dance sof Universal Peace (Tance všeobecného míru, v Čechách známé jako Tance dávných tradic nebo Posvátné tance). Inspiruje se také slovanskou tradicí a tancem s přírodními nástroji. www.danajirkalova.cz

Dana Jirkalová v NB - termín akce: Tanec všeobecného míru a samoléčivá síla našeho hlasu

Dana Jirkalová v HK - termín akce: Tanec všeobecného míru a samoléčivá síla našeho hlasu

Nebo tančíme Loona dance - termíny v NB: Loona dance s Ilovou Víznerovou

                                             - temíny v HK: Lonna dance s Helenou Novotnou

Všechny kurzy: Přehled kurzů