úvod blog Hlavně se hýbat, hormony štěstí - 2. část

Hlavně se hýbat, hormony štěstí - 2. část

V mém minulém příspěvku Hlavně se hýbat jsem vás zvala k tanci a slíbila vám, že se příště podíváme jak pohyb mění náš hormonální systém v těle.

Článek jsem uveřejnila i v našem místním časopise a byla jsem překvapená, jaký sklidil ohlas. Zastavovali mě lidé na ulici a svěřovali se mi, že to zkusili a že opravdu mají lepší náladu, že cítí radost. Že to dokonce vnesli i do sokolských setkání a „tančí“ společně, že po takových setkáních odchází domů natěšení, co ještě doma udělají. Jsem ráda, když mé příspěvky jsou čteny, ale ještě víc, když jsou vyzkoušeny na vlastním těle. A tak věřím, že i vy jste dovolili rytmu hudby vstoupit do těla a nechali se jím rozpohybovat. Někdo jste si všimli, že máte lepší náladu, někdo jste zaznamenali, že je tělu nějak lépe a někdo jste dokonce zjistili, že vás najednou život víc baví, že se těšíte na každý den, že najednou přichází nápady do čeho se vrhnout co udělat a s tím hned i natěšení a pouštění se do realizací nápadů. Odpadlo přemlouvání se.  

A co za tím stojí?

Hormony. Pohybem se začnou aktivovat „hormony štěstí“. Nejznámější jsou: serotonin, endorfin, dopamin. Pak je tu ještě oxytocin, který je spouštěn dotykem, obejmutím, pohlazením, masáží. Pokud se dáme do pohybu, namíchá se nám v těle jiný hormonální koktejl a výsledky na sebe nenechají dlouho čekat. Někdo potřebuje k poznání účinku víc takových pohybově-hudebních terapií, ale na každého to působí.

Serotonin

Patří do kategorie pohybových hormonů, jeho hladina se navyšuje pohybem, ale také pobytem na slunci, protože k jeho produkci přispívá vitamín D. Navíc, ho můžeme podpořit vhodnou stravou: mléčnými výrobky, masem, celozrnným pečivem, listovou zeleninou. Nedostatek poznáme, že máme špatný spánek, zažívací problémy, že máme nízké sebevědomí, malý zájem o milování, cítíme strach a celkově se na svět okolo sebe díváme negativně. Nepociťujeme stavy radosti a štěstí. Nízká hladina se také projevuje ve svalech. Podle množství serotoninu v těle poznáme, v jakém napětí jsou naše svaly (jaký máme svalový tonus), zároveň podporuje kontrakce (smrštění a uvolnění) hladkého svalstva (tvoří stěny našich vnitřních orgánů trávicích, dýchacích, močopudných, ale najdeme ho i v cévách…). Jeho nedostatek má vliv na nízkou cévní kontrakci (smrštění – vypuzení, uvolnění – nasátí), což je obzvlášť velké téma ve vyšším věku.

Endorfin

Další pohybový hormon, patří do skupiny morfinů, opiátů. K jeho vyplavování potřebujeme být delší čas v pohybu, nejlépe v dynamickém, rychlejším, svižnějším tanci nebo procházce. Zvýšit si ho můžeme i čokoládou, nebo ostrými jídly. Má vliv na dobrou náladu, pocity štěstí, tlumí i chronické bolesti a má vliv i na regulaci teploty. Takže pokud jsme zimomřiví, nebo naopak horkokrevní, je čas k jeho podpoře.

Dopamin

Opět pohybový hormon, k jeho navýšení není třeba intenzivní sport, stačí procházky, mimo jiné má vliv na koordinaci pohybů a plynulost, na jemnou motoriku. K jeho tvorbě přispívá poslouchání hudby, která se nám líbí, cítíme v těle, že nám dělá dobře. Proto pohyb v rytmu hudby, kdy si střídáme rychlé a pomalé písničky, které nás zvou k pohybu a vedou do radosti z hudby i tance. Tak to je přesně pro povzbuzení tohoto hormonu. Jeho aktivitu podporují i koníčky, nějaká bohulibá činnost, malování, vyšívání, rybaření, sbírání známek… prostě činnosti, do kterých se dokážeme ponořit tak, že ztrácíme pojem o čase, že nás to baví natolik, že během toho nepotřebujeme ani jíst. Pomůže i ze stravy vyřadit cukr a nadměrné pití kávy a naopak doplnit třeba banány, mandle, jablka, fazole, vejce, zelený a černý čaj. Když ho máme v těle nedostatek, máme sklon k depresím a různým závislostem (na alkoholu, cigaretách, sladkém, hraní her, sexu, drogách). Máme nedostatek zájmu o věci, ale i nechuť o sebe pečovat. Může se projevovat i jako syndrom neklidných nohou, různé poruchy pohybu, kdy se divíme své nešikovnosti, nevysvětlitelné přibírání na váze, rychle se měnící nálady, pocity beznaděje nebo viny, neschopnost cítit potěšení, vědci zjistily, že dlouhodobý nedostatek stojí i za Parkinsonovou chorobou.

Oxytocin

Hormon tvořený z dotekem. Říká se mu také hormon důvěry a lásky. K jeho produkci je třeba tělesný kontakt, nejlépe vědomé objetí s kýmkoli, masáže, laskavé pohlazení kdekoli na těle, patří sem i hlazení erotogenních míst, orgasmus. Platí to pro muže i ženy. Když nám chybí, projevuje se to, pocitem samoty, opuštění, nedůvěry. Díky tomuto hormonu máme mírumilovné mezilidské vztahy, pomáhá nám cítit lásku, zažívat pocit zamilovanosti, přináší nám do života pocit bezpečí, klidu a důvěry.

Myslím, že jsem v tomto článku dala dostatečné vysvětlení naší mysli, proč je to pro nás prospěšné se hýbat. Takže pojďme do toho, protože nikdo jiný to za nás neudělá. Nevíte do čeho? Přečtěte si příspěvek Hlavně se hýbat část 1.  a nechte se inspirovat. Mějte se skvěle ve svém těle s láskou a úsměvem.

Pokud vás láká tanec ve skupině, přidejte se:

Dana Jirkalová v NB - termín akce: Tanec všeobecného míru a samoléčivá síla našeho hlasu

Dana Jirkalová v HK - termín akce: Tanec všeobecného míru a samoléčivá síla našeho hlasu

Nebo tančíme Loona dance - termíny v NB: Loona dance s Ilovou Víznerovou

                                             - temíny v HK: Lonna dance s Helenou Novotnou

Všechny kurzy: Přehled kurzů