úvod blog Botanická vycházka s bylinkářkou Magdalénou Dobromilou

Botanická vycházka s bylinkářkou Magdalénou Dobromilou

7. 5. v Novém Bydžově | Objevte divoké bylinky přímo za svým domem. Zajímá vás, které jedlé rostliny na jaře můžeme sbírat v přírodě a udělat si z nich třeba skvělý salát, čaj nebo jinou dobrotu? Zveme vás na louku na botanickou ochutnávací vycházku s piknikem z planých rostlin.

Chci se přihlásit na zážitkovou procházku: ZDE

JARO je konečně tady a s ním i jarní bylinky. Také se tak těšíte na sluníčkové jarní dny? Vyhlížím je od února, kdy vykvétají první poslové jara sněženky. Nedočkavě prolézám keře živého plotu abych našla první kopřivy a divokou pažitku. Pak přijde čas medvědího česneku, kdy už vylézají i probuzení medvědi ze svých brlohů vyhladovělí a česnek jim dává sílu. Duben, květen a červen je hlavní sezónou nás bylinářek, nevíme totiž kam dřív skočit, co dřív sbírat a užíváme si práce na zahrádce i vitamíny z přírody.

Pro mě osobně začíná s jarem také sezóna botanických ochutnávacích vycházek. Vodím lidi do přírody a učím je poznávat jedlé a léčivé rostlinky.

Své celoživotní zkoumání bylin jsem zaznamenala do dvou knih Bylinky pro děti a maminky 1.+2. z Grady, které jsem také sama nafotila, ilustrovala a vše vyzkoušela na své rodině se třemi dětmi.

V rozhovorech do časopisů dostávám vždy stejnou otázku: „Jak jste se dostala k bylinkám? “

Jako malé dítě jsem zkoumala přírodu nejen očima, ale i pusou a dodnes si pamatuji překvapivě sladkou chuť jetele ze školkové zahrady a také všechno, co rostlo po cestě do mé školy mezi zahradami pražské čtvrti na Hanspaulce. Pamatuji si tyto vjemy pro mě důležité více, než školní předměty, co se nás „Husákovy děti“ snažili naučit ve škole za dob komunismu.

Rodiče mě brali do přírody, jezdili jsme v létě pod stan a na chalupu do hor, kde jsem prožívala své indiánské dětství. Nejprve jsem bylinky spíš zkoumala a kreslila, četla jsem dobrodružné cestopisy a toužila cestovat a poznávat cizí země a přírodu, žít jako Robinson.  Dnes ale namísto lovu divoké zvěře lovím divoké plevely…dokonce si je i přesazuji do zahrádky. Od malička mi bylo nejlíp venku, v lese, na louce, u ohně, ve skalách se cítím nejsvobodnější a zároveň jako doma. Nedokážu moc oddělit, co je v mém životě práce a co není, prostě žiju, tak jak to cítím, že je správně, a o tom i píšu, přednáším a kreslím, podle ohlasů čtenářů to má smysl i pro ostatní.

Zahrada a příroda mi slouží jako inspirace pro psaní a ilustrování knih i pro kreslení přírodních bytostí. Vnímám jejich jemné vyzařování a inspirují mě nejen obrazem, vůněmi, slovy, melodiemi, skládám si i vlastní písničky, které mi přicházejí jako poselství od bylin a stromů.

Prožívám velikou vděčnost ke všem pomocným přírodním bytostem, bez kterých by zahrada i příroda byla bez života. Snažím se k úctě k Matce Zemi vést i ostatní.

S dětmi i dospělými na výpravách do přírody sbíráme cizí odpadky výměnou za rostliny, které si bereme.

Vycházky do terénu mám raději než přednášky uvnitř, v čase lockdownu a on-line kurzů jsem také přednášela pro knihovnu a ukazovala bylinky na kameru. Výhodou je, že se mohli zúčastnit zájemci z celé naší republiky, ale žádný on-line ale nemůže zprostředkovat zážitek setkání s živou přírodou, vůně a chutě divokých rostlin.

Součástí živých setkání jsou příběhy, které se pojí s bylinkami a mými kresbami a díky nim si každý snáze zapamatuje působení konkrétní rostliny.

Spolupracuji také se sdružením SONS slabozrakých a nevidomých, kteří mě navštěvují na zahrádce a jsou na vůně velmi vnímaví. Nevidomí rádi rostliny poznávají čichem i hmatem a tvořili jsme také s aromaterapií jako další možností užívání léčivé síly bylin. Byla to vždy pro mě obohacující setkání a nová zkušenost na mojí nikdy nekončící bylinkové cestě, na které je stále co objevovat.

Věděli jste?

  • Každá rostlina má svůj "imunitní systém", kterým se brání proti plísním, bakteriím a škůdcům?
  • Čím více se sama rostlina musí chránit před vlivy prostředí, tím je vitálnější a zdravější, a tím má také více látek podporujících imunitu a zdraví.
  • Planě rostoucí bylinky a plevele takových látek mají nejvíc. Mají vysoký obsah vitálních látek a máme je na dosah a zadarmo.

Zvu vás tedy na nevšední voňavou a živou vycházku za bylinkami, stromy a skřítky…

Těším se na setkání se v Novém Bydžově 7. 5. 2022 | 10 – 14h | cena dospělý 450 Kč / děti 50 Kč cena je včetně obědového pikniku. Počet míst je 30. Rezervujte si své místo: ZDE

Těší se na vás bylinkářka Magdaléna Dobromila Staňková a pořadatelka Jolana Novotná

Nestihli jste botanickou procházku? Nevadí....Pravidelně vysílám a dávám další rady, doporučení a inspirace.... Přihlas se na vysílání Pohyb-IN-ky. Vysílání jsou ZDARMA. Registrace: ZDE:

Buďte se mnou v živém kontaktu:

Sledujte můj YouTube a dejte ODEBÍRAT pravidelně vysílám a dělím se o rady, typy, návody i inspirace... ZDE

Přidejte se do FB skupiny: Pohybotéka | Smysluplná chůze | Pánevní dno | Břicho v celku | Dech ... ZDE

Jmenuji se Jolana Novotná – pohybová specialistka, zaměřuji se na DECH, funkční pánevní dno, scelování diastázy a chůzi. Kurz Smysluplné chůze propojuje všechny mé specializace, protože chůze je pro každého člověka nejuniverzálnější pohyb. Vytvořila jsem Pohybotéku, což je video knihovna všech mých online kurzů a lekcí pro zdraví celého těla. Jsem lektorka ve škole pánevního dna Renaty Sahani, absolventka  švýcarského pedagogicko-pohybového konceptu Spiraldynamik® Basic LEHRGANG BASIC, lektorka dechové školy Oxygen Advantage®.

Jinak jsem obyčejná žena, která má nespočet talentů a zálib. Od zájmu o zdraví svého těla až po točení na hrnčířském kruhu, zahradničení, cestování. Nepovažuji se za sportovkyni, ale za milovnici funkčního pohybu. Žiju heslem „MÁM SE SKVĚLE VE SVÉM TĚLE“ a „Lépe cvičit než operovat".

Více o mě www.jolananovotna.cz, www.pohyboteka.cz - zde najdete i celou řadu dárků ZDARMA, vyzvedněte si je.