úvod blog Zdravé nohy po celý život

Zdravé nohy po celý život

Chodidlo je dokonalá část našeho těla. Chytře zkonstruovaná tak, že nás dokáže udržet ve stoje, umožňuje chůzi. Uvědomme si jak malá základna to je. Co všechno chceme, aby naše chodidlo dělalo, co všechno nese, jak jsme těžcí? Zkuste si představit maličké svaly v chodidle, je jich tam okolo 200, jak velkou musí mít sílu, aby to všechno zvládly a my mohli chodit, stát…

Díky dokonalé konstrukci podélné a příčné klenby slouží jako tlumič nárazů a otřesů. Tím chrání všechny klouby a i páteř, ale jen tehdy pokud je chodidlo PRUŽNÉ. Pokud nastane jakákoli nerovnováha v chodidle, časem se to projeví i v problémech v naší páteři, kloubech dolních končetin, případně v dalších částech našeho těla.

Potom chodíme k lékaři, s bolavými zády, koleny, kyčlemi, zablokovanými SI spojením, které se může projevovat vystřelovanou bolestí do dolních končetin a kyčlí. A dalšími nelogickými bolestmi, jako je i bolest krční páteře a z toho bolesti hlavy a migrény. Naše tělo pracuje jako celek, svaly si předávají informace a řetězí je.

Zdroje problémů v těle mohou být zdánlivě nelogické.

Představte si, kdysi dávno jme si „vyvrkli“ kotník díky tomu jsme nějaký čas kulhali, tělo se přizpůsobilo a přenastavilo jinou svalovou spolupráci. Vycvičilo jiné svaly, abychom mohli chodit. Ale díky kulhání a ulevování jedné nohy, víc zatěžujeme tu druhou, tím pádem je větší tlak na koleno i kyčel druhé nohy, z kyčle se to řetězí na páteř a po páteří to jde dál směrem nahoru. Ve finále nás začne bolet hlava, spustí se třeba migréna nebo zhorší zrak. A co začneme řešit? Ten poslední článek řetězce, bolest hlavy, nebo jdeme k očnímu, že hůř vidíme a potřebujeme brýle. Na bolavý vyvrknutý kotník jsme zapomněli. Dostaneme brýle, nebo si vezmeme tabletku na bolest hlavy a domníváme se, že je vyřešeno.

Bohužel, když se nám kotník uzdraví, není pravidlo, že kulháním vycvičené svaly se zase jako mávnutím proutku vrátí k původnímu nastavení, většinou sami ne. Proto je tak důležitá poúrazová rehabilitace, vnímání sebe sama a péče o své nohy.

A tak pečujme a oživujme své nohy, odvděčí se nám. Když budeme s nohama v kontaktu, ony samy budou hlásit a dávat zprávy z venku i zevnitř. Budeme stabilnější, víc s nohama na zemi a celé tělo bude živější.

Co pro to můžu udělat doma?

Rada č. 1 - Každý večer si promasírujte svá chodidla, buď rukama, nebo nějakou pomůckou – míček s výstupky, nebo třeba jen obyčejná víčka od PET lahví, stačí pár minut.

Rada č. 2 - Každé ráno než vstanete z postele, zahýbejte svými prsty na nohách. Chvíli, pár minut.

Typ pro ještě větší nadšence - uvědomte si postupně jednotlivé prsty na nohou. Začněte palcem pravé nohy: snažte se velmi jemně pohnout jen palcem pravé nohy, jde to? Pozorujte, jak to cítíte, kam až to cítíte, stačí 2x – 3x pohnout. Pak pohněte jen palcem levé nohy a takto projděte všechny prsty na nohou, vždy střídejte prst na pravé a levé noze. Každý den to půjde o něco lépe a snadněji. A uvidíte jak díky tak jemnému pohybu, kterým ráno nastartujete svá chodidla, budou celé nohy lehčí, živější, jak se vám bude lépe chodit, jak se třeba i časem uvolní vaše krční páteř, bolavé koleno…

Doporučuji si 1x týdně udělat pár poznámek o svých úspěších. Zapište si, jak to šlo, stačí hesla, nemusíte žádné dlouhé příběhy, ale jak chcete.

Můžete si i poznamenat, jak se vám ten den dařilo, či jiné postřehy. Díky tomu budete mít přehled, jak vaše nohy ožívají a jak díky živosti nohou se mohou měnit i situace, které život nese. Třeba zjistíte, že najednou potkáváte víc spokojených, usměvavých lidí, nebo třeba zjistíte, že máte víc štěstí, že se vám zlepšila intuice… Zdá se to až neskutečné, ale nohy jsou naší spojnicí se zemí i Zemí. Díky živosti, pohyblivosti nohou budete víc v kontaktu sami se sebou, budete mít lepší stabilitu.

Další články o nohách u prospěšnosti jejich oživování zde:

Noha jako míč  

Zkušenosti lidí po kurzu vbočeného palce a spadlé příčné klenby nohy

Kurzy na oživení vašich nohou: Vbočený palec, spadlá příčná klenby nohy